Kıbrıs'ta Gayrimenkul Alırken Bilinmesi Gerekenler

Kıbrıs'ta Gayrimenkul Alırken Bilinmesi Gerekenler

Kıbrıs'ta gayrimenkul alırken bilinmesi gerekenler; yasal imkanlar ve resmi süreçtir.

Bu yazımızda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir gayrimenkul alımı yaparken bilmeniz gereken; tapu durumu, yasal durumlar, resmi işlemler, vergi oranları, sözleşmeli alım ve Kıbrıs'ta ev almak mantıklı mı sorularınıza cevap verdik.

1- Kıbrıs'ta Kaç Adet Gayrimenkul Alabilirim?

Kıbrıs'ta gayrimenkul almak sanılanın aksine çok kolay ve resmi olarak Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden yabancı bir vatandaşın alabileceği daire sayısı 1(bir) adet ile sınırlıdır. (2022)

Kıbrıs'ta şirket olarak satın alabileceğiniz gayrimenkul sayısında ve sözleşmeli olarak satın alabileceğiniz gayrimenkul sayısında ise bir sınır bulunmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ise resmiyette yabancı uyruklu olarak geçer ve Türk Vatandaşlarının da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (K.K.T.C.) topraklarında 1 adet tapu alma hakkı bulunmaktadır.(2022)

2- Kıbrıs Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Kıbrıs vatandaşlığı almanın 4 farklı yolu mevcuttur. Bu vatandaşlık gerekliliklerinden herhangi birinin sağlanması, Kıbrıs vatandaşlığı almaya hak kazanmanızı sağlar.

1 - Bir Kıbrıs vatandaşı ile evlendiğiniz takdirde, Kıbrıs vatandaşlığı alabilrsiniz.

Bir Kıbrıs vatandaşıyla evlenmeniz halinde 3 yıl evli kalmanız ve 2 yıl Kıbrıs'ta ikamet etmeniz gerekmektedir. Ancak bu şartları sağlarsanız; Kıbrıs vatandaşlığı almaya hak kazanırsınız.

2 – Kıbrıs'ta gayrimenkul yatırımı yaparak, Kıbrıs Vatandaşlığı alabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir gayrimenkul satın alımı yaparak; 5 yıl boyunca bir gayrimenkule sahip olmanız halinde, Kıbrıs Vatandaşlığı almaya hak kazanırsınız.

3 – Kıbrıs'ta Doğmak ve bir ebeveyninizin Kıbrıs Vatandaşı olması halinde, Kıbrıs Vatandaşlığı alabilrsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 1960 yılından sonra gerçekleşen doğumlarda, en az 1 ebeveyni Kıbrıs Vatandaşı olan yeni doğanlar Kıbrıs Vatandaşı olabilir.

4 – Kıbrıs Kökenli Olmak ve annenin doğum sırasında Kıbrıs Vatandaşı olması halinde Kıbrıs Vatandaşlığı alabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışında (Yurt Dışı) 1999'dan sonra doğumu gerçekleşen ve doğumu gerçekleştiren annenin Kıbrıs Vatandaşı olması halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşı olmaya hak kazanırsınız.

3-Kıbrıs'ta Nasıl Oturma İzni Alınır?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 4 farklı oturma izni çeşidi bulunmaktadır. Kıbrıs'ta oturma izni alabileceğiniz seçenekler ve gereklilikleri şunlardır:

1 – Kısa Dönem Oturma İzni

Kıbrıs'ta kısa dönem oturma izni her defasında en fazla 1 yıllık süreyle verilmektedir. Kısa Dönem oturma iznine; Kıbrıs'ta gayrimenkul alımı yapmak, Kıbrıs şirketlerinden birinde çalışmak, uzun süreli bir tedavi görmek veya özel şartlarda Kıbrıs'ta bulunma gerekliliğine bağlı olarak verilen bir izin türüdür.

2 – Aile İkamet İzni

Kıbrıs'ta aile ikamet izni en çok öğrenci ailelerine ve en fazla 2 yıllık süre ile verilmektedir. Eş veya partner durumuna bağlı olarak da verilebilen aile ikamet izni, kişinin 18 yaşından büyük engelli çocuğuna aile ikamet izni verilmektedir.

3 – Öğrenci İkamet İzni

Kıbrıs'ta öğrenci ikamet izni almanız için, öğrenim yıl sayısına göre, her defasında maksimum 2 yıllık öğrenci ikamet izni verilmektedir. Öğrenci ikamet izni süresi, bağlı bulunan eğitim kurumundaki öğrenim süresini aşamaz. Kıbrıs'ta açık öğretim veya uzaktan eğitim almanız halinde öğrenci ikamet izni alamazsınız.

4 – Emekliler ve Yaşlılar İçin İkamet İzni

60 yaşını doldurmuş veya ülkesi koşulları gereğince emekli olmuş yabancı vatandaşlar, en fazla üç yıl süreyle; Kıbrıs'ta emekliler ve yaşlılar için ikamet izni alabilir.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları emeklileri için; emekliler ve yaşlılar için ikamet izni başvurusu, süresiz oturma izni olarak verilmektedir. Yani Türk ve emekli olmanız halinde Kıbrıs'ta bir gayrimenkul alımı yaparak, süresiz oturma izni alabilirsiniz.

Kıbrıs'ta nasıl oturum izni alınır sorusuna sunduğumuz, Kıbrıs'ta oturma izni alma seçeneklerinden herhangi birine uyum sağlamanız halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde oturma izni başvurusu yapabilir ve çok kısa sürede Kıbrıs'ta oturma izni alırsınız.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde herhangi bir yasal gerekliliğe gerek duymadan; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliğinizle, 1 ay süreyle konaklama sağlayabilirsiniz. Pasaport ile giriş yapmanız halinde de Kıbrıs'ta konaklama sürenizi 3 ay süreyle sağlayabilirsiniz.

4 – Kıbrıs'ta Gayrimenkul Alımında Yasal Süreç Nasıl İşliyor?

Kıbrıs'ta gayrimenkul alımı süreci belirli yasal prosedürlere bağlı olarak ilerlemektedir. Bu süreçler; Kıbrıs'ta tapu süreci, Kıbrıs'ta evrak süreci, Kıbrıs'ta vergi süreci ve Kıbrıs'ta gayrimenkulün onaylanması şeklinde farklı işlemlerle sağlanır.

Kıbrıs'ta gayrimenkul alırken süreç şu şekilde ilerliyor;

  • Satış Sözleşmesi imzalanır.

Firma ve alıcı arasında gerçekleşen ve tüm bağlayıcı maddeleri içeren resmi bir satış sözleşmesidir ve sözleşme uyumuna bağlı olarak tüm Kıbrıs'ta gayrimenkul alımı sürecinde Alıcıdan yana olan bir yasal yönetim biçimleri mevcuttur.

  • Damga Vergisi ile onaylanır.

Resmi sözleşme işlemlerinde kullanılan damga(pul) vergisi maliyeye ödenmektedir. Damga vergisinin oranı %0.5 olarak belirlenmektedir. (2022)

  • Sözleşme resmi tapu kaydına işlenir (21 Gün içerisinde)

Sözleşmenin resmi tapu kaydı işlemine alınmasından itibaren 21 gün içerisinde; gayrimenkul alımının yapıldığı sözleşme şartları yerine getirilir. Tapu sürecinde tapuya şerh koyma işlemi alıcı tarafından konulmaktadır.

  • Bakanlar Kurulu'na başvuru yapılır ve onay süreci beklenir.

Kıbrıs'ta gayrimenkul alımında Bakanlar Kurulu başvurusunu direkt olarak bireysel yapabileceğiniz gibi avukatınız aracılığıyla da tüm bu işlemlerin takibini sağlayabilirsiniz.

  • Tapu Harç Masrafı ödenir (İlk gayrimenkul alımında %3, ikinci gayrimenkul alımında %6 olarak tapu harç masrafı ödenir.

Kıbrıs'ta alımını gerçekleştirdiğiniz gayrimenkulün tapu harç masrafları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarındaki ilk gayrimenkul alımınızda %3 tapu harcı ödersiniz. İkinci gayrimenkul alımında ise bu oran %6 olmaktadır.

Gayrimenkul alımında bu masraflarınızın yanı sıra bir de gider olarak VRF ücreti ödersiniz.
(VRF: klima sistemi için kurulan sistem) Bunun yanı sıra bir de trafo açtırma bedeli gibi ekstra %0.3 oranında bir ek gider çıkarmaktadır...